Interview – bol.com

Michelle Theeuwen
Commercieel Manager Programmatic & Agencies, bol.com

Wat is het eerste wat in je opkomt als je terugdenkt aan de Award Show?

Als ik terug denk aan de Award Show ben ik met name heel enthousiast over de grote opkomst van ongeveer 200 man. Een interessante gelegenheid om bol.com als publisher onder de aandacht te brengen. De presentator maakte het echt een leuke show. Niet zo’n lange zit maar lekker snel en interactief. En ik ben natuurlijk onwijs trots dat bol.com een award gewonnen heeft voor beste always on / full funnel campagne met #PakjeLiefde. We zijn intern heel actief met programmatic advertising en het is erg gaaf om te zien dat de branche dat ook waardeert.

Wat vind je van het concept van de Programmatic Award Show?

De PAS zijn heel belangrijk voor ons vak. We zijn allemaal bezig continue te vernieuwen en te verbeteren en het is heel fijn om meer te leren over verschillende cases. Op die manier delen we de kennis en ervaringen met elkaar en kunnen we verder ontwikkelen.

Wat is de reden geweest om de Programmatic Award Show te sponsoren?

Zowel aan de buy side (als adverteerder) als aan de sell side (als publisher) is bol.com actief met programmatic advertising. Dit event is belangrijk voor kennisdeling van programmatic en bol.com will dat initiatief graag steunen. Tegelijkertijd kwam het mooi uit omdat we dit jaar zijn begonnen met het programmatic aanbieden van advertentieruimte op bol.com. We bieden momenteel een grote Zomeractie aan, waarbij adverteerders zonder minimum spend kunnen testen met onze – in market for – en – Lifestyle – audiences. Onze audience manager Liza Willemsen krijgt al veel audience aanvragen n.a.v. de zomeractie, zoals consumenten die deze zomer gaan kamperen of consumenten die nu op zoek zijn naar een nieuwe stofzuiger. Door middel van het sponsoren hopen we bol.com als publisher onder de aandacht te brengen bij de programmatic traders.

Ben je van mening dat de Programmatic Award Show met de Awards voor Talents en Cases een positieve bijdrage levert naar de toekomst toe?

Absoluut, het is motiverend voor een ieder in dit vak om de beste te kunnen zijn en daar dus ook voor beloond te kunnen worden. Dat kan nu met deze awards. Zo kunnen we elkaar uitdagen!

We hopen wel bij de volgende awards meer inhoudelijk te horen over de verschillende cases zodat we elkaar ook kunnen inspireren. Wellicht leuk als er een aantal cases worden gepresenteerd tijdens de show?

Kun je  aangeven wat belangrijke aspecten en/of voordelen zijn van het gebruik van Programmatic Advertising?

Er zijn meerdere voordelen aan het gebruik van Programmatic Advertising. Denk hierbij aan efficiency; adverteerders kunnen zelf aan de knoppen draaien en kunnen optimaliseren op hun eigen KPI’s over verschillende publishers heen. Daarnaast maakt Programmatic advertising het mogelijk om relevante advertenties te tonen die er voor elke unieke consument op dat specifieke moment toe doen. Of onze adverteerders nu interesse willen wekken bij een specifieke doelgroep, een verhaal willen vertellen of sales willen verhogen – met programmatic kunnen ze zelf de campagne zo instellen en optimaliseren om de consument in elke fase te inspireren.

Welke rol speelt Programmatic Advertising in het bedrijf waar je voor werkt?

Programmatic advertising speelt een grote rol bij bol.com. Zowel als adverteerder als als publisher gebruiken we programmatic advertising om het touch, tell, sell prinicipe te kunnen toepassen. Ik licht het toe aan de hand van de communicatie van een electronica merk. Zij willen IPL (ontharings apparaat) onder de aandacht brengen. Eerst laten we een selecte groep van vrouwen die verhoogde interesse tonen in beauty gerelateerde verzorgingsapparatuur display ads zien van ontharings pirikelen (touch). Tonen deze consumenten interesse en lezen zij een informatief artikel over IPL op stijl.bol.com (tell)  dan laten we hen vervolgens een actiegerichte display ad zien tijdens het oriënteren op ontharingsproducten (sell).